Oria, Idunn, Gyldendal Rettsdata, LovdataPRO, Norart, Artikelsök, bibliotek.dk – Artikelsøg, Westlaw, Google Scholar… Har du fremdeles ikke blitt andpusten? Det finnes flere databaser du trenger å vite om når du skal søke etter juridisk litteratur, men de foran nevnte er de viktigste.
Denne bloggposten vil konsentrere seg om søking etter norsk juridisk litteratur. Fordi det er så mange steder å søke, og jurister ikke bruker standardisert terminologi, er det vanskelig å vite om du har funnet det viktigste. Men gjør du en ordentlig jobb er du på god vei.
Noen søkeprinsipper som kan brukes i flere av databasene, og som gjør at du kan søke effektivt finner du i den grå boksen nederst på siden. Hvis du ikke kan søkespråk bør du sette deg inn i dette.
To viktige lærdommer fra denne bloggposten: Søk i Oria når du skal finne bøker i biblioteket, da søker du også i noen av artikkeldatabasene. Ta videre utgangspunkt i denne nettsiden «Finn juridiske artikler». Søkeeksemplene nedenfor setter deg i stand til å utføre enkle søk i databasene.
Oria
Databasen Oria inneholder bøker som finnes i biblioteket, e-bøker, tidsskriftsartikler, masteroppgaver og andre dokumenter innen mange forskjellige emner. Det gjelder å velge gode søkeord, og tenke over hva du søker etter. Søker du etter en bok i biblioteket må du tenke annerledes enn når du søker etter en tidsskriftsartikkel hvor teksten finnes i sin helhet i en database.
Finn bøker i Oria
Bruk gode søkeord. Eksempel: Du vil gjerne finne bøker som står i hyllene i biblioteket. Oria søker ikke i selve teksten i bøker. For at bøkene i biblioteket lettere skal kunne gjenfinnes får de emneord som beskriver innholdet. Bøker handler ofte om mange forskjellige emner på en gang, og vil da ikke få emneord som beskriver alle disse emnene, men få et eller flere hovedemneord som beskriver innholdet i boken som helhet. Noen bøker handler om spesifikke emner. Prøv derfor spesifikke søkeord, og mer generelle søkeord.
Emneordene settes ut fra bibliotekets emneordsystem. Når du er inne i dette systemet prøv å søke på deler av emneord i feltet «søkeord». Eksempel: Søk på ordet direkte, dette ordet gir treffene direktekrav og direkte beskatning. Du må selv vurdere hvilke emneord som er relevante for det du skal finne. Prøv å bruke søkeordene ved søk i Oria.
NB! Enkelte ganger brukes det i juridisk terminologi ulik skrivemåte på samme begrep, som for eksempel: direkte krav eller direktekrav. Et søk kan settes opp slik at du får treff på dokumenter hvor de alternative begreper finnes, enten i forskjellige dokumenter eller der begrepene finnes i samme dokument. Det gjøres ved bruk av knyttordet OR i Oria.
Eksempel: «direkte krav» OR direktekrav
Når du har uttrykk bestående av flere ord, må du bruke «» for å fortelle systemet at de skal lete etter dem som en frase.
Avgrens søket ved bruk av filterne i venstre kolonne. For å avgrense til bøker, klikk på «Materiale fra bibliotekkatalogen».
Finn tidsskriftsartikler i Oria
Du kan også finne tidsskriftsartikler i Oria, men vær klar over at ikke alle juridiske tidsskriftsartikler kan søkes på denne måten. Artikler som er søkbare i selve teksten lar seg lettest søke opp ved spesifikke søkeord. Det finnes tidsskiftsartikler i Oria som er søkbare på samme måte som trykte bøker, via emneord/nøkkelord. Da må du finne gode synonymer. Det kan være bedre å søke direkte i Norart. Vær varsom med bruk av filterne i venstre kolonne. Ikke avgrens søket til «Materiale fra bibliotekkatalogen».
«Finn juridiske artikler«
For at du skal være sikker på å ha søkt i «alle» nyere norske juridiske tidsskriftsartikler må du søke i Idunn, Rettsdata, LovdataPRO og Norart.
I Idunn og Rettsdata kan du søke med AND, OR, NOT, * som trunkering, og «» som frase.
Eksempel: vi ønsker å finne artikler om direktekrav i forbrukerforhold, et søkeuttrykk kan være:
(«direkte krav» OR direktekrav) AND forbruker
I LovdataPRO kan du søke i hurtigsøk-feltet. AND er +, OR er , (komma), og NOT er – (minus/bindestrek), trunkering er * og frase er «».
Eksempel: direktekrav* , «direkte krav»
I LovdataPRO kan du også søke i litteratur via lovhenvisning. Logg deg inn i LovdataPRO, velg avansert søk, velg «Litteratur» og «Juridiske artikler (JUS)». Skriv inn forbrukerkjøp* i feltet for lovhenvisning, klikk på pilen til høyre for feltet, du får inn henvisningen til loven(eller du må eventuelt velge riktig lov fra en liste som popper opp), skriv inn en bindestrek etter henvisningen, et paragraftegn og paragrafnummer.
Eksempel: LOV-2002-06-21-34-§35 Klikk på søk.
Hvis du vil søke på flere alternative hjemler setter du inn et komma for eller-søk og begynner å skrive korttittelen på neste lov, for eksempel kjøpslov* og følger så oppskriften over.
Eksempel: LOV-2002-06-21-34-§35 , LOV-1988-05-13-27-§84 Klikk på søk.
Vil du spisse søket ditt ytterligere kan du kombinere søk på hjemmel med for eksempel fritekstsøk i emnefeltene i avansert søk.
I Norart søker du ikke i selve teksten til artikkelen, men i informasjon som er registrert om artikkelen, som tittel, forfatter og emneord satt av nasjonalbiblioteket. Når du skal finne artikler om emner, tenk synonymer. Hva kan tittelen på artikkelen være, og hvilke emneord kan være brukt? Typisk kan det være nyttig å søke i Norart når du vil få en oversikt over alt som er skrevet om et emne de siste årene. For eksempel: Hva er skrevet om motregning som hovedinnhold i en artikkel?
En del norske juridiske tidsskriftsartikler kan også søkes etter via Google scholar. En grunn til å søke via Google scholar er den gode søkemotoren som gjør at du ofte får mer relevante treff høyt oppe i trefflisten. For særlig engelskspråklig juridisk litteratur er Google scholar, sammen med Oria, nyttig å søke i. Google scholar lar deg også sette opp avanserte søkeuttrykk. Hvis du er pålogget UiO sitt nettverk vil du søke i mange av de juridiske tidsskriftene UiO abonnerer på, samt i en del bøker som ligger på Internett.
Søkespråk
Frasesøk
Søk på frase eller uttrykk gjøres ofte med anførselstegn.
Eksempel: «direkte krav»
Trunkering
Vet du ikke helt hvordan et begrep staves, eller hvilke bokstaver det ender på? Du kan sette et tegn etter delen av ordet du vet hvordan staves. Som oftest brukes tegnet *, men andre tegn kan være ? ! osv.
Eksempel: kjøp* Du får treff på: Kjøpsrett, kjøpslov, kjøpsloven, kjøper osv.
Merk at trunkering inne i et frasesøk «» ikke alltid støttes. Databasen kan oppfatte trunkeringstegnet som et tegn den skal finne.
Kombiner søkeord
Velg søkeord som beskriver problemstillingen presist. Prøv å unngå for generelle søkeord. Kombiner søkeordene med søkespråk: AND, OR eller NOT (bruk store bokstaver).
NB! vær særdeles forsiktig ved bruk av NOT, det er veldig lett å utelukke noe som kan være nevnt i en artikkel du egentlig har interesse for.
Eksempler:
direktekrav AND kjøp – begrenser resultatene til treff som inneholder begge ordene.
direktekrav OR «direkte krav» – utvider resultatene til treff som inneholder enten det ene, det andre eller begge søkeord.
direktekrav NOT erstatning – utelukker erstatning.
Du kan kombinere flere søk i ett, ved bruk av parenteser:
(direktekrav OR «direkte krav») AND kjøp* gir treff på dokumenter som inneholder enten direktekrav eller direkte krav, eller begge ordene, og dokumentene må også inneholde ord som begynner med kjøp.