
Påsken er nok en gang rett rundt hjørnet og YRs langtidsvarsel for Oslo melder om et formidabelt påskevær. Kanskje du skal pakke sekken for å stikke hjem eller til fjells. Kanskje du foretrekker en sofakrok eller en Oslo-nær solvegg. Eller kanskje du sitter og skriver på en masteroppgave eller en artikkel.
I denne bloggposten vil vi presentere et utvalg av bøker fra samlingen «fritt skjønn» og noen serier for deg som vil ta helt fri fra trykte bøker og krølle deg sammen i sofaen med streaming. I tillegg får du som ikke tar fri, noen tips om tilgang til faglige ressurser.
Fagpause
«Fritt skjønn» er Juridisk bibliotek sin «ufaglige» samling. Den består av en rekke skjønnlitterære bøker og noen som ikke passer inn i fagsamlingen, men allikevel kan være av interesse for jurister.
De nyeste tilskuddene til samlingen er titler som:
Hvem drepte Birgitte Tengs? : en kriminaldokumentar
av Bjørn Olav Jahr
«Birgitte Tengs-saken er en av norgeshistoriens mest omtale drapssaker. I Hvem drepte Birgitte Tengs? tegner den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr et levende portrett av et splittet lokalsamfunn, familier i oppløsning og en politietterforskning ute av kontroll. Og ikke minst presenterer han et realistisk scenario for hva som faktisk fant sted på Karmøy den skjebnesvangre vårnatten.»
Fra Gyldendals beskrivelse av boken
Badboy
av Jørn Lier Horst og Trond Einar Frednes
«Trond Einar Frednes ble i politikretser ansett som en av Norges farligste menn. Han startet sin kriminelle løpebane tidlig på 90-tallet samtidig med at Jørn Lier Horst begynte som ung politimann. De to har fulgt hverandre gjennom mange år – på hver sin side av loven. Frednes kontaktet Horst. Han hadde bestemt seg for å fortelle hele sin historie –ærlig og usminket.»
Fra Kagge forlags beskrivelse av boken
Mørke hjerter
av Hanne Kristin Rohde
«Mørke forbrytelser og krevende lederskapDen unge juristen Wilma har nettopp begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser. Hun er stappfull av entusiasme og pågangsmot, og møter opp hundre prosent motivert for innsats.»
Fra Kagge forlags beskrivelse av boken
Bare et barn
av Hanne Kristin Rohde
«Alle barn har en iboende rett til livet. Med mindre barnet forsvinner fra et norsk asylmottak.
Wilma Lind får en ny utfordring da politiet finner to barnelik ved Frysja i Oslo. Under den påfølgende pressekonferansen skytes og drepes en journalist og en politiadvokat.»
Fra Kagge forlags beskrivelse av boken
Lån en av disse eller noen andre av «fritt skjønn» bøkene i Juridisk bibliotek, DB. Førstemann til mølla.
For de som foretrekker å innta underholdningen via levende bilder på skjerm foreslår vi:
Netflix:
Making a Murderer
«Denne virkelighetsthrilleren, filmet over 10 år, følger en DNA-frikjent mann som blir mistenkt i en uhyggelig ny sak da han avslører politikorrupsjon.»
Beskrivelse fra Netflix
Arrow
«En rik playboy blir en hevner og superhelt som redder byen fra skurker, kun bevæpnet med pil og bue, i denne serien som bygger på DC Comics’ figur Green Arrow»
Beskrivelse fra Netflix
Annika Bengtzon
Seks skandinaviske krimfilmer basert på Liza Marklunds bestselgende romaner.
HBO Nordic:
Twin Peaks
For de som ikke allerede har sett den:
«Den lille nordvestlige småbyen Twin Peaks i Washington blir rystet etter funnet av den unge balldronningen Laura Palmers lik, innpakket i plastikk på elvebredden.»
Beskrivelse fra HBO Nordic
Varg Veum
12 episoder filmatisering av Gunnar Staalesens bøker om privatetterforsker Veum.
The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
«Denne dokumentarserien i seks deler, regissert og produsert av Andrew Jarecki og produsert og filmet av Marc Smerling (som begge ble Oscar-nominert for «Capturing the Friedmans»), legger for dagen informasjon som lenge hadde vært holdt skjult, og som ble avdekket i løpet av filmskapernes syvårige etterforskning av en rekke med uløste krimgåter, og mannen som ble mistenkt for å ha en sentral rolle i disse: Robert Durst, en del av New Yorks søkkrike Durst-familie.»
Beskrivelse fra HBO Nordic
Tilgang til betalingsressurser ved UiO
Via biblioteket har studenter og ansatte ved UiO tilgang til mange e-bøker og e-tidsskrifter og når man sitter på universitetet får man lett tilgang til disse direkte til maskinen. Men hvordan enkelt få tilgang når man ikke er på kontoret eller leseplassen og dermed slippe å bruke plass i påskesekken?
Ved å bruke UiOs programkiosk får du lett tilgang til tidsskrifter og andre tilgangsbegrensede biblioteksressurser samt en rekke programmer. (Les mer om programkiosken her og om oppkobling med iPad o.l.)
Logg deg inn med ditt vanlige brukernavn og passord ved UiO. Nå får du opp en rekke programmer. Hvis du klikker på ikonet merket Internet Explorer 11 og tar i bruk nettleseren som kommer opp, får du tilgang til alle betalingsressursene ved UiO.
Hvordan kjapt finne litteratur? Ta utgangspunkt i fagressurssiden til jus, her kan du søke etter enkelttitler av e-bøker i søkeboksen merket Finn bøker, digitale artikler, e-bøker, tidsskrifter m.m. Ser du etter artikler, anbefales det at du tar en titt i boksen merket Artikkelsøk i juridiske databaser. Merk at Norart og BibJure er referansedatabaser. Det vil si at du ikke finner selve artikkelen, men har vi den i et elektronisk tidsskrift, så vil den være lenket opp.
Finner du ikke artikkelen men vet hvilket tidsskrift den er publisert i, kan du søke opp tidsskriftet i Oria. Hvis et av treffene på tidsskriftet har en lenke «Les online» så har vi elektronisk tilgang til hele eller deler av tidsskriftet.
Tips
Enkelte ganger tar det tid før e-bøker er synlige i Oria. For eksempel alle titlene i Oxford Scholarly Authorities on International Law
Andre ganger er e-bøker, som Jusleksikon, definert som en betalingsdatabase. De er del av en større base, her ordnett.no, og er derfor ikke nødvendigvis synlige i bokkatalogen.
Får du ikke treff i Oria, kan det være lurt å sjekke søketjenesten «Databaser» for å finne e-bokpakker fra ulike forlag, ordbøker og andre jus eller tverrfaglige ressurser.