Nå finnes alle stortingsdokumenter og nesten alle forarbeider på nett. Denne bloggposten gir deg søketips til hvordan du kan finne forarbeider (og stortingsdokumenter) via forskjellige nettsider og databaser.
Disse er de viktigste nettsidene for å finne forarbeider på nett:
- stortinget.no
- Stortingsforhandlinger 1814–2005
- nb.no/statsmaktene
- Regjeringen.no
- Lovdata (krever abonnement)
- Rettsdata (krever abonnement)
- Lenkesamling til offentlige dokumenter på nett (av Øivind Frisvold)
- Oversikt over NOUer i fulltekst 1972-2009 (av Bård Tuseth)
Forarbeider til norske lover finner du blant annet på Stortingets sider (fra ca midten av 1990 til i dag) og via Stortingsforhandlinger 1814–2005. Disse tjenestene inneholder flere dokumenter fra regjeringen og Stortinget enn forarbeider, men inneholder for eksempel ikke alle NOUer (kun de som er vedlegg til Ot. prp/Prop.). For å få tilgang til NOUene kan du søke via Statsmaktene (fra NOUer først ble publisert i 1972 til ca 2011) eller regjeringen.no (1994 til i dag). Hvis du har tilgang til Lovdata og Rettsdata kan du synes det er enklere å finne forarbeider i disse basene, men de inneholder bare forarbeider for en begrenset tidsperiode. Fordelen med Lovdata og Rettsdata er også at mange rettskilder er samlet i databasene og dokumentene lenker til hverandre, slik at du enkelt vil finne andre relevante rettskilder når du jobber med en problemstilling.
Stortingsforhandlinger 1814–2005
Databasen for Stortingsforhandlinger 1814-2005 har flere søkemuligheter. EKSEMPEL: Du har en henvisning: «Ot. prp. nr. 7 (1988-89)», velg søk via «Publikasjonstitler». Velg hovedregisterperiode, deretter sesjon, i dette eksempelet velger du hovedregisterperiode «1985/86-1988/89» og sesjonen «Storting 1988/1989». Skriv inn henvisningen i feltet «Søk i publikasjonstitler», husk mellomrom i henvisningen. Henvisningen må skrives slik: Ot. prp. nr. 7. Får du ikke treff når du søker på denne måten, prøv uten mellomrom eller ta bort punktumene. Titlene kan ha endret seg, for eksempel kan eldre dokumenter ha titlene: Oth. prp., Indst. O. Har du litt av den øvrige tittelen til dokumentet kan du søke på denne. EKSEMPEL: om lov folketrygd.
Når du har fått treff på dokumentet du ønsker, klikk på dokumenttittelen, og du kommer inn i selve dokumentet. Du kan laste ned dokumentet som pdf(til venstre på siden), og eventuelt velge å skrive ut noen av sidene. Hvis du klikker på «Publikasjonen tilhører sak(er)»(til venstre på siden) får du en oversikt over de andre stortingsdokumentene i saken.
Ønsker du noe innen et visst emne, kan du forsøke å søke via «Hovedregistrene» eller «Stikkord og tema». EKSEMPEL: Skriv inn «ufør», og se hva slags treff du får. Vær oppmerksom på at du ikke søker i selve teksten til dokumentet. Språket har også forandret seg siden 1814, slik at for eldre dokumenter må du tenke på om ord du søker på har forandret seg. For eksempel: børn og barn. På nettsidene finnes en utdypende forklaring til hvordan du kan søke i tjenesten.
Stortinget.no
Fra midten av 1990-tallet er dokumentene fra Stortinget tilgjengelige på Stortingets nettside. Du kan følge en lovsak fra Ot. prp./Prop. til lovvedtak. Du søker i selve teksten til dokumentene, noe som gjør at du søker i veldig mye tekst. Forsøk å søke så presist som mulig i søkefeltet oppe til høyre på siden. EKSEMPEL: «ny uføretrygd», trefflisten er sortert på relevans. Avgrens til Lovsak ved å klikke på lenken «avgrens søket» og klikk på «lovsak» under sakstype. Klikk på lenken: Endringer i folketrygdloven (ny uføretrygd og alderspensjon til uføre). Du får vite hvor saken er i lovprosessen og får en oversikt over saksgangen til loven med lenke til dokumentene.
Statsmaktene
De samme dokumentene som finnes via Stortingsforhandlinger 1814-2005 fra Stortingets sider finnes også fra tjenesten «statsmaktene«, en tjeneste laget av Nasjonalbiblioteket. Du får i tillegg tilgang til de fleste NOUene, og andre dokumenter som er relevante i forhold til forarbeider og stortingsdokumenter. I motsetning til Stortingsforhandlinger 1814-2005 kan du søke i selve teksten i dokumentene. Har du et uttrykk du mener er diskutert i et forarbeid kan du søke på dette som frase, i anførselstegn. EKSEMPEL: «barnet beste». Avgrens til «NOU, Utredninger» i venstre kolonne. Hvis du holder musepekeren over ønsket tittel i resultatlisten din vil du se en rød pil-boks til høyre. Når du klikker på denne får du opp det stedet i dokumentet søketermen din finnes, og du kan klikke deg direkte inn dit(dette fungerer ikke i alle nettleserversjoner).
Filtrene i venstre kolonne kan være til hjelp for avgrensning til aktuelt dokument, men stortingsforhandlingenes dokumenttitler har endret seg gjennom tidene, slik at filtrene ikke gjenspeiler gamle titler. Ved søk på NOUer kan du ikke søke på formen år:nummer, for eksempel 1972:15.
Regjeringen.no
Dokumenter fra regjeringen finner du ved å søke på regjeringens nettsider. Klikk på «dokument» i toppfanen og velg «Finn dokument». Søk på ord fra problemstillingen din eller dokumenttittel/referanse. EKSEMPEL: «NOU 2015:3». Klikk på «Søk» og deretter tittelen i trefflista. Klikk på «Last ned dokumentet» i høyre kolonne og velg for eksempel «Dokumentet i PDF format». På regjeringen.no har du tilgang til NOUer fra midten av 1990-tallet.
Mer om NOUer og «Innstillinger og betenkninger»
Fra 1972 har regjeringen utredet lover og andre store samfunnsspørsmål i form av NOUer. Før dette hadde vi det som het «Innstillinger og betenkninger».
Mange NOUer og Innstillinger og betenkninger kan også finnes som vedlegg til odelstingsproposisjoner (Ot. prp.) i stortingsforhandlingene på Stortingets sider. Fra Nasjonalbibliotekets tjeneste «statsmaktene» kan du søke på tittel eller innhold i Innstillinger og betenkninger og NOUer, men ikke søke på formen år:nummer, for eksempel NOU 1972:15. Et tips til å finne Innstillinger og betenkninger som er vedlegg til Ot. prper, er å slå opp i stortingsforhandlingenes hovedregistre, som kan søkes opp i Stortingsforhandlinger 1814-2005 og «statsmaktene».
Bård Tuseth, ved Juridisk bibliotek, har laget en oversikt over NOUer som finnes i fulltekst.
Lovdata Pro
(Krever abonnement og at du logger inn)
Lovdata inneholder forarbeider og stortingsdokumenter for en begrenset tidsperiode. For å sjekke innholdet i Lovdata, logg deg inn, klikk for eksempel på «rettskilder» i fanen, og velg «forarbeider og stortingsdokumenter», klikk deretter på «i»-ikonet for den enkelte dokumenttype.
Her finner du eksempler på søkemåter for å finne forarbeider med utgangspunkt i en lov/lovbestemmelse/problemstilling:
Bruke en lovs krysshenvisningsikoner for å finne tilhørende forarbeider.
EKSEMPEL: Finne forarbeidene til «ekteskapsloven». Søk opp loven, klikk på «forarbeid»-ikonet under ingressen. For full oversikt over forarbeidene til loven slik den ble vedtatt i 1991, velg Registeropplysninger: Forarbeider til lover (RFA).
Finne forarbeider via lovbestemmelse.
EKSEMPEL: Søk på ekteskapsloven § 81, klikk på forarbeid-ikonet over § 81. Vær oppmerksom på at dette ikke er alle relevante forarbeider i forhold til denne bestemmelsen.
Bruke en lovparagrafs «0-note» til å finne forarbeider til lovendringer.
EKSEMPEL: Søk på ekteskapsloven § 81, klikk på lov-lenken [5 juni 1998 nr. 34] i 0-noten, klikk på «forarbeid»-ikonet i Norsk Lovtidend. For full oversikt over forarbeidene velg Registeropplysninger: Forarbeider til lover (RFA)
Finne forarbeider til en gitt problemstilling.
Søk på problemstilling i hurtigsøkfeltet. EKSEMPEL: «ny uføretrygd» Avgrens til Forarbeider og stortingsdokumenter i venstre kolonne. For å få de nyeste dokumentene først, klikk på dato oppe til høyre for resultatlisten.
Rettsdata (Krever abonnement og at du logger inn)
Rettsdata inneholder forarbeider og stortingsdokumenter for en begrenset tidsperiode. Hvis du vil se hvor langt tilbake dokumentene går kan du for eksempel velge «forarbeider» under «rettskilder» på forsiden, og deretter velge dokumenttype i filtrene i venstre kolonne. Klikk på ikonet for sortering oppe til høyre på trefflistesiden, og du får de eldste dokumentene øverst i trefflista.
Her finner du eksempler på søkemåter for å finne forarbeider med utgangspunkt i en lov/lovbestemmels/problemstilling:
Finne forarbeid ved å se på «hovednoten» innledningsvis i kommentaren i Norsk lovkommentar.
EKSEMPEL: Søk på folketrygdloven, velg loven og skroll deg ned til Note (*).
Finne forarbeid til enkeltbestemmelse i Norsk lovkommentar.
Gå inn i den enkelte bestemmelse for å finne hvilke elementer i bestemmelsene som gir særlig tolkningsutfordringer. Sjekk ut hvilke forarbeider som er de sentrale i tolkningen. Vær oppmerksom på at her er det forfattere som har valgt ut hvilke forarbeider som er relevante i tolkningen, og at det kan være andre forarbeider som også kan trekkes inn. Da kan du prøve deg på noen av de andre metodene i denne bloggposten, eller søke på ord fra problemstillingen i Rettsdata, ved å velge fanen «velg rettskilde» og skrive søkeordene dine inn i søkefeltet. Bruk filterne i venstre kolonne til å avgrense.
Finne forarbeider som har utspring i et utvalgsdokument (1814-1934) : Haffner
For forarbeider i perioden 1814-1934, hvor lovarbeidsprosessen har startet med et utvalgsdokument, gir publikasjonen Haffner en forenklet gjenfinning. Se Eli Hegnas bloggpost om bruk av Haffner.