Novembergrunnloven 200år!

Skrevet av Karen Danbolt
I november er det 200 år siden den reviderte grunnloven ble vedtatt. Norge gikk inn i union med Sverige med en egen grunnlov, et styrket Storting og fullt indre selvstyre.

Alle Grunnlovens paragrafer ble gjennomgått fra 26. oktober til 4. november 1814. Målet var å redde frihetsverket fra Eidsvoll, og resultatet ble en mer liberal forfatning enn noen annen i samtiden. Vi fikk en grunnlov som beholdt det meste av selvstendighetselementene fra Eidsvoll.

En del paragrafer ble enten endret, strøket eller lagt til.  De fleste ble stående slik de var fra 17.mai. For en oversikt se Attenfjorten fra Nasjonalbiblioteket.

En av de nye paragrafene i novembergrunnloven er § 33. Maigrunnlovens § 33 ble til § 38, og helt ny tekst kom til. Man kan godt si at § 33 «finner opp det norske språket». § 110 fikk også ny tekst (maigrunnloven § 110 ble ny § 112) som omhandler pengevesenet. Dette «pengevesenet»  er det som senere skal bli til Norges Bank.

§ 33

«Alle Forestillinger om Norske Sager, saavelsom de Expeditioner, som i Anledning deraf skee, forfattes i det Norske Sprog.

§ 110

«Norge beholder sin egen Bank og sit eget Penge- og Myntvæsen, hvilke Indretninger ved Lov bestemmes»

Grunnlovsdagen og den svensk-norske kongen.

Den svensk-norske kongen mislikte feiringen av 17. mai. Han ville heller at vi skulle feire 4. november som grunnlovsdag. Carl Johan gikk så langt som til å forby feiringen av 17. mai i 1828. Han utstedte en kongelig kundgjørelse 7. mai samme år med en advarsel mot å feire dagen.

Hva skjedde egentlig etter 17. mai 1814?

17. mai Grunnloven undertegnes, og samme dag velger forsamlingen Christian Frederik til norsk konge.
19. mai Christian Frederik tar imot Riksforsamlingens tilbud om den norske tronen og sverger å regjere i samsvar med landets konstitusjon og lover. Dagen etter, 20.mai, møtes forsamlingen for siste gang for å undertegne protokollen. Før de skilles, danner representantene broderkjede og roper «Enige og troe, indtil Dovre falder!»
26. juli Krig! Carl Johan går til angrep etter at diplomater fra de europeiske  stormaktene forgjeves har prøvd å få til en fredelig løsning på konflikten mellom Sverige og den norske opprørsstaten. Krigen begynner til sjøs, og svenske styrker inntar Hvaler. Deretter er det en svensk invasjon i Østfold og Eidskog.
14. august Krigen går dårlig for nordmennene, men freden blir en seier for Grunnloven fra Eidsvoll. Gjennom avtalen i Moss gir kong Christian Frederik avkall på den norske tronen mot at Sverige lover å godkjenne den norske grunnloven og forhandle med et nyvalgt storting om betingelsene for en union.
7. oktober Slik det ble bestemt i Mossekonvensjonen skrev Christian Frederik ut valg til et overordentlig storting. 7. oktober kom dette storting sammen i katedralskolens store auditorium, og 79 representanter betegnes offisielt som det første overordentlige storting i Norges historie. Tidsnød og lange avstander førte til at det heller ikke denne gang møtte representanter fra Nord-Norge. Christian Frederik sa i en tale fra seg den norske kronen. Stortinget, med den nyvalgte presidenten Wilhelm Christie i spissen, hadde nå ansvaret for de kommende grunnlovsrevisjonene og forhandlingene med svenskene.
10. oktober Etter nye valg åpner Stortinget for første gang i Christiania 8. oktober. 10. oktober møter en gruppe stortingsrepresentanter Christian Frederik på kongsgården på Bygdøy. Christian Frederik frasier seg den norske tronen for seg og sine etterkommere før han går om bord i skipet som skal føre ham hjem til Danmark.
4. november Stortinget har vedtatt de endringene i Grunnloven fra Eidsvoll som er nødvendige for at Norge skal kunne gå inn i en union med Sverige. Nå velger Stortinget enstemmig Carl 13. til norsk konge. Selv om Norge og Sverige skal ha felles konge, går Norge inn i unionen med egen grunnlov og fullt indre selvstyre.

Juridisk bibliotek markerer grunnlovsjubileet med en utstilling om Novembergrunnloven i Domus Bibliotheca.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: