EUR-Lex

Nye EUR-Lex ble lansert våren 2014. Den framstår som mer moderne, mer oversiktlig og mye mer brukervennlig enn den gamle. EUR-Lex er en EU-rettslig database og kan ses på som EUs svar på Lovdata. Basen finnes på alle de 24 offisielle EU-språkene. I bloggposten har vi tatt utgangspunkt i den danske språkversjonen. Dokumenter fra før de enkelte landene ble medlemmer av EU, vil ikke foreligge på vedkommende språk. Unntaket er rettsakter som var gjeldende ved innmeldingen – disse ble oversatt og publisert i spesialutgaver. I EUR-Lex finnes alle gjeldende EU-traktater, avtaler mellom EU og andre land, all gjeldende EU-lovgivning, alle dommer fra EU-domstolen, forberedende rettsakter, dokumenter fra EU-parlamentet og fra andre EU organer.

Navigere i EUR-Lex

EUR-Lex er delt opp i en rekke faner som inneholder ulike relevante kilder. Hjemfanen er førstesiden hvor man blant annet finner «Nylig offentliggjort», der en får opp de siste dokumentene som er publisert. Her kan man og holde seg oppdatert på nye forslag til lovgivning og til dagens avgjørelser fra Domstolen. I tillegg er det her man finner inngangen til søk i EUR-Lex.

I fane nummer to finner man EU-tidende. Disse er tilgjengelige tilbake til EU sin opprinnelse i 1952, i pdf-format. De eldste dokumentene er kun tilgjengelige på de opprinnelige offisielle språkene; fransk, tysk, italiensk og nederlandsk. Engelsk og dansk ble først offisielle språk i 1973, når Storbritannia og Danmark ble medlemmer. Under fanen ligger også spesialutgavene for de enkelte land som har blitt medlemmer etter 1952. EU-tidende består av  en L-del som inneholder all vedtatt EU-lovgivning, og en C-del som inneholder meldinger og informasjon.

Neste fane er EU-ret og relaterede dokumenter. Her finner man kronologisk oversikt over traktatene og emnemessig inngang til andre kilder som lovgivning, forabeider og dommer.

JURE inneholder relevante dommer fra domstoler i EU og EFTA stater, samt EU-domstolen i henhold til følgende kilder:

  • Bruxelleskonvensjonen (1968)
  • Luganokonvensjonen (1988)
  • Bruxelles I-forordningen (2000)
  • Bruxelles II-forordningen (2000)
  • Den nye Bruxelles II-forordning (2003)
  • Den nye Luganokonvensjon (2007)

Dommene er på originalspråkene, men noen har sammendrag på engelsk eller fransk.

Fjerde fane er Nasjonal lovgivning, den har underavdelingene:

N-Lex
Her finnes de enkelte EU-lands lovgivning – direkte lenket til nasjonale databaser, på originalspråk.

Nationale gennemførelsesforanstaltninger
EU-landenes innarbeidelse av et direktiv i deres egen lovgivning  – på originalspråk.

National retspraksis
Henvisninger til nasjonal rettspraksis vedrørende EU-retten – på originalspråk.

JURE – Retternes kompetence og anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område.

Femte fane inneholder Lovgivningsprocedurer. Her finner man dokumentene relatert til saksgangen i lovgivningsprosessen.

Siste fane inneholder en rekke nyttige innganger til registre, sammendrag av lovgivningen og lenke til EuroVoc, EUs flerspråklige ordliste.

Søking

EUR-Lex har flere ulike søkemuligheter. Den første vi kommer til, fra forsiden, er et enkelt søk i dokumentnummer. Det enkle søket kan avgrenses ut fra materialtype. For andre søk må man bruke «Avanceret søgning». Inngangen til avansert søk finner man i søkeboksen for enkelt søk.

Skjermdump fra EUR-Lex

Avansert søk

I avansert søk kan man avgrense søkene ut fra mange faktorer. Når man foretar valg i avansert søk, kan enkelte søkefelt forsvinne mens andre dukker opp. Noen søkefelt er derimot faste.

Valg af område
Å søke i alle dokumenter kan generere en uoverkommelig treffliste. Dermed er det lurt å avgrense til type dokument, for eksempel dommer.

Ord i tekst/titel
Her kan man foreta fritekstsøk i titler og fulltekst. Ofte vil søk i fulltekst medføre veldig mange treff. Det anbefales derfor å bruke søk i tittel. Ved å velge flere valgmuligheter, har man mulighet for å sette opp avanserte søkeuttrykk.

Identifikatorer
Hvis man har en henvisning kan man bruke de ulike feltene under identifikator. Eksempler på henvisninger er År og nummer for en dom eller et direktiv, CELEX-nummer, EUT-nummer m.v.

Flere søgemuligheder
Under flere søkemuligheter kan man spisse søkene sine ytterligere ved å spesifisere dokumenttype, velge utsteder, emne m.v.

Eksempel på treff i EUR-Lex

Bildet under er det første som møter en når man har åpnet et dokument fra trefflisten. Dette er ingressen til et direktiv. I eksempelet har vi søkt etter Tjenestedirektivet 2006/123/EF.

Under ingressen i bildet over, får man opp dokumentet. Hvis man ønsker en annen språkversjon, kan man enkelt bytte språk ved å trykke på et av ikonene under de ulike språkforkortelsene.

Under fanen «Alle» finner man utvidet informasjon om kilden. For direktiver finner man lenker til forarbeider, oversikter over endringer, lenker til dommer m.v. som angår direktivet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: